Близо 2,5 милиарда души, или около 1/4 от световното население, ще имат някаква степен на загуба на слуха до 2050 г., предупреждава Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

Най-малко 700 милиона от тези хора ще се нуждаят от някаква грижа и рехабилитация, ако не бъдат предприети мерки, се посочва в първия Световен доклад за слуха на организацията, публикуван преди Световния ден за защита на здравето на ушите и слуха на 3 март.

В доклада се посочват усилия за превенция и действия за предотвратяване загубата на слух.

Организацията е изчислила, че 1,1 милиарда млади хора (между 12 и 35 г.) са пред риск да изгубят слуха си заради излагане на шум на местата за развлечение.

Стратегически клиничен скрининг може да помогне за ранно установяване потенциална загуба на слух или заболяване.

Веднъж диагнозирано, ранната интервенция е ключова. Оперативна намеса или друг вид лечение могат да помогнат за излекуване на повечето ушни заболявания, докато технологии като слухови апарати и импланти действат ефективно и са финансово приемливи.

При децата почти 60% от случаите на загуба на слух могат да се предотвратят с имунизиране срещу рубеола и менингит, подобряване на неонаталната грижа и скрининг за възпалителни заболявания на средното ухо.

При възрастните контрол на шума, добра хигиена и други мерки могат да помогнат за поддържане на добър слух и потенциално намаляване вероятността от загуба на слух.