Президентът на Сърбия Борис Тадич и министър-председателят Воислав Кощуница няма да участват в преговорите по статута на областта Косово, които ще се състоят в четвъртък във Виена.

Техният отказ беше приет с неодобрение от радикалите в Сърбия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на думи на зам.-председателя на Сръбската радикална партия Томислав Николич.

Със своя отказ да присъстват лично във Виена президентът и премиерът демонстрират на целия свят своето отношение към проблема, който вълнува всички сърби, казва един от лидерите на сръбските радикали, които имат 81 мандата ( от общо 250) в парламента.

Той подчертава, че нито Тадич, нито Кощуница имат в момента по-важни ангажименти от участието си в преговорите по статута на Косово, включително и евентуални семейни проблеми.

Сърбия ще изпрати във Виена „политическа делегация", която ще бъде водена от министърът по проблема за Косово Слободан Самарджич и външният министър Вук Еремич, който заедно с президента и премиера се явява като съпредседател на делегацията.

Беше съобщено, че това решението за състава на делегацията е взето, тъй като Сърбия разглежда предстоящата във Виена среща като чисто „консултативна".

Прищина ще бъде представена от най-високопоставените ръководители на косовските албанци - президентът Фатмир Сайдиу, временния министър-председател Агим Чеку, председателят на парламента Коли Бериша, а също и лидерите на водещите политически партии.

В четвъртък в Австрия ще се състоят отделни преговори на сръбската и албанската делегация с „тройката" международни посредници по проблема за статута на Косово. В нея влизат руският дипломат Александър Боцан-Халченко, Франк Визнер, като представител на САЩ, и немският дипломат Волфганг Ишингер, представител на ЕС в преговорите