Осем военни от международната коалиция и двама афганистански войници са загинали при нападение на талибани в източната част на Афганистан.

Екстремистите са атакували силите за сигурност в джамия и село в провинция Нуристан, съобщи АП, позовавайки се на съобщение на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ).

Според официалното изявление от ИСАФ коалиционните сили са отблъснали нападението, ликвидирайки много от талибаните. Екстремистите са поели отговорност за атаката.

„Това беше една комплексна атака на неблагоприятен за военни действия терен", коментира главнокомандващият на ИСАФ и допълни „И американските, и афганистанските части се сражаваха изключително смело".

През последните месеци Източен Афганистан често е арена на сблъсъци между ИСАФ и талибаните, които разширяват влиянието си отвъд южните провинции Кандахар и Хелманд, където присъствието на екстремистите е най-засилено, коментират световните медии.
Инцидентът е най-смъртоносният за международните части в Афганистан от повече от година насам. През август 2008 г. при засада в Източен Афганистан загинаха 10 френски военнослужещи.
По данни от неофициална статистика от началото на годината в Афганистан са загинали 394 чуждестранни войници, като 236 от тях са американци.