Талибаните атакуваха офиси на американска хуманитарна организация в центъра на столицата на Афганистан с кола бомба. Екстремистите твърдят, че организацията насърчава западните традиции и равенство между мъжете и жените, пише "Гардиън".

Атаката е извършена на фона на опитите на Вашингтон да сключи мирно споразумение с талибаните. Нападението вероятно ще увеличи безпокойството на критици, които алармират, че не може да се очаква от екстремистката организация да защити правата на жените и други свободи, въпреки че могат да обещаят това на масата за преговори.

Снимка 422224

Източник: ЕПА

Нападението е започнало със самоубийствен атентат на входа на централата на неправителствената организация Counterpart International в Афганистан, която е разположена в центъра на Кабул до седалището на главния прокурор. След това стрелци са проникнали вътре и са влезли в схватка със специални части, която е продължила няколко часа.

Най-малко 80 души са евакуирани от сградата, обяви говорител на вътрешното министерство. Най-малко 15 души са ранени.

Организацията Counterpart International действа в Афганистан от 2005 г. На сайта си тя отбелязва, че работи с гражданското общество в страната, включително подкрепя правата на жените и на младите афганистанци.

Представител на талибаните заяви, че групата е атакувала организацията, защото провежда "вредни западни дейности" в Афганистан. Талибаните допълват, че една от програмите й е да се насърчава открито смесване на мъжете и жените.

Преди да бъдат свалени от власт през 2001 г. талибаните забраниха на жените да учат и да работят, принудиха ги да носят бурка.

Шести кръг мирни преговори между САЩ и талибаните се провежда в Катар.