Талибани нападнаха военен лагер в афганистанската провинция Хелманд, убивайки най-малко 23-ма войници, съобщиха властите, цитирани от "Асошиейтед прес".

Говорител на губернатора на провинцията уточни, че още 16 войници са били ранени при атаката, която е започнала вчера и е продължила днес.

Говорителят на талибаните Кари Юсуф Ахмади заяви, че групировката поема отговорност за нападението, която беше извършена, дори след като талибански преговарящи са се срещнали в Катар за преговори с пратеника на САЩ за постигане на мир в Афганистан.

Няма да има едностранно изтегляне от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Няма да има едностранно изтегляне от Афганистан, увери Пентагонът НАТО

Шанахан добави, че излизат от срещата "по-силни и координирани"

Той допълни, че талибанските бойци са се сражавали както с афганистански, така и с чуждестранни сили вътре в лагера и са убили "десетки".

Говорителят на губернатора посочи, че американски съветници са присъствали в базата, но в отделен сектор, като "чуждестранните сили, които се намират в базата, не са пострадали, тъй като талибаните не можеха да стигнат до тази част на комплекса".

Уточнява, че атаката е започнала, след като атентатор самоубиец е взривил експлозивите си в лагера Шораб. Допълва се, че трима други атентатори самоубийци също са се взривили, като след тях са нахлули въоръжени талибани. Талибаните са дали 16 жертви.

Талибаните искат "ислямска конституция" в Афганистан

Талибаните искат "ислямска конституция" в Афганистан

Манифестът, изготвен в Москва, е разпространен седмица след безпрецедентни шестдневни преговори

През последните години талибаните и ДАЕШ ("Ислямска държава") извършват нападения почти ежедневно в Афганистан, насочени главно към правителството и неговите сили за сигурност.

Талибаните контролират няколко района в Хелманд, който е основен източник за незаконно снабдяване с опиум на света.

Лагерът Шораб преди е бил британска военновъздушна база.

Междувременно в северната провинция Сари Пул талибаните хванаха в засада конвой на афганистанските сили за сигурност, убивайки девет души.