Централата на полицията в стратегическия афганистански град Сангин остава под обсада след атака на талибаните, обявиха официални лица, цитирани от БиБиСи.

Обаче има противоречива информация кой контролира района в провинция Хелманд. Управителят на провинцията и полицията отхвърлиха информация на талибаните, че контролират Сангин като „пълна лъжа”.

ООН удължи санкциите срещу талибаните

ООН удължи санкциите срещу талибаните

Съветът взе решение във връзка с влошаващата

Градът падна под контрола на екстремистите няколко пъти. Боевете в района доведоха до значителни жертви сред афганистанските и международни сили през последните години.

Полицаи и войници са заклещени в централата. Началникът на районната полиция Мохамад Давуд заяви, че талибаните са обградили района и че храната и боеприпасите са на привършване. По думите му  365 души са убити и ранени в района през последния месец.

Управителят на провинция Хелманд Мерза Рахими обаче заяви, че „нашите сили са в Сангин и там има сблъсъци, но районът е под наш контрол. Ние проведохме няколко операции миналата нощ”.

Обаче заместникът на Рахими, Мохамад Расулар, подчерта, че районът е превзет от талибаните късно в неделя и че само няколко обекта на армията не са превзети.

Талибаните обявиха, че контролират по-голямата част от града и че основната административна сграда е изоставена.

Талибаните убиха шестима войници на НАТО

Талибаните убиха шестима войници на НАТО

Най-малко 6 войници

Припомняме, вчера талибаните убиха шестима американски войници при атентат до военновъздушната база „Баграм” – една от най-смъртоносните атаки срещу чуждестранни войски в Афганистан тази година. Часове по-късно талибаните изстреляха ракети по столицата Кабул.

В момента в Афганистан има около 12 хиляди чуждестранни войници.

Кабул под ракетен обстрел

Кабул под ракетен обстрел

В района на атаките се чуват сирени.

Междувременно Великобритания съобщи, че малък контингент от британски военнослужещи е разположен в „Кемп Шорабак” в Хелманд, който ще играе съветническа роля като част от приноса на Обединеното кралство към НАТО в Афганистан.

Times и Wall Street Journal съобщават, че американски и британски спецчасти са разположени в провинцията заради нападенията на талибаните.

Според шефа на провинциалния съвет в провинцията Мухамад Атал „около 65%” от Хелманд е под контрола на талибаните.

През септември талибаните за кратко превзеха северния град Кундуз – една от най-големите им победи за последните 14 години.

Сангин беше един от центровете на операции на международните сили в Афганистан – ключов район, който свързва Лашкар Гах, столица на провинция Хелманд, със северните райони на провинцията. Евентуалното превземане на Сангин от талибаните би помогнало за засилване мобилността им в северната част на Хелманд и орязване на ключова снабдителна линия за афганистанските сили с Лашкар Гах. Сангин също е богат център за производство на опиум, което означава, че потенциално могат да бъдат увеличени приходите от данъци за талибаните от търговията с наркотици.