Талибаните отрекоха информация, че договaрят спиране на огъня в Афганистан, информира АФП.

По-рано се появиха слухове за потенциално споразумение за спиране на боевете след повече от 18 г. война. Преди няколко месеца президентът на САЩ Доналд Тръмп прекрати преговорите с талибаните след серия от терористични атаки.

Примирие в Афганистан?

Примирие в Афганистан?

Талибаните са готови да сложат оръжие

"През последните дни някои медии разпространяват лъжи за спиране на огъня...Фактът е, че Ислямско емирство Афганистан не планира спиране на огъня", обявиха талибаните.

Правителствата на САЩ и Афганистан отдавна призовават за прекратяване на боевете с талибаните. През годината САЩ и екстремистите провеждаха преговори за прекратяване на войната, но през септември Тръмп внезапно оттегли страната от разговорите с талибаните. Екстремистите на няколко пъти отбелязаха, че потенциално примирие е възможно само ако САЩ изтеглят войските си от страната.

Преговорите между двете страни, провеждани предимно в Доха, имаха за цел Вашингтон да изтегли силите си, а в замяна да получи гаранции от талибаните, че Афганистан няма да бъде използван като база за терористични атаки.

Миналата седмица ООН обяви, че повече от 100 000 цивилни са загинали или са ранени в Афганистан през последното десетилетие. Изминалата година е била най-кръвопролитната, като най-малко 3804 цивилни са убити, включително 927 деца.