Талибани са устроили засада и са убили полицейски началник и седмина други, включително три жени, в Афганистан, два дни след като ислямистите обявиха началото на тяхната „пролетна офанзива”, съобщава „Ройтерс”.

Талибаните придобиха нова сила след изтеглянето на международните сили от страната в края на 2014 г. и те са по-силни откогато и да било, откакто бяха прогонени от властта от подкрепяни от САЩ сили през 2001 г.

Кахар Хурм Ааби, полицейски началник в северните провинции Тахар и Кундуз, е бил убит при засада от страна на талибаните заедно с четирима от своите охранители на път за работа.

Трите убити жени са били случайни минувачи.

Ислямистките екстремисти, сражаващи се за свалянето на подкрепяното от Запада афганистанско правителство от власт, обявиха във вторник, че са започнали „Операция Омари”, кръстена на името на покойния основател на талибаните молла Мохамед Омар, насочена към разгром на правителството и установяването на тяхна версия на ислямска държава.

Около 5 500 служители на афганистанските сили за сигурност са били убити през миналата година, а повече от 14 хил. са били ранени.