Следователи претърсват останките от луксозния хотел "Пърл Континентал" в северозападната част на Пакистан за следи, уличаващи извършителите на атентата.

Припомняме, 16 души загинаха, сред които и хуманитарни работници на ООН при избухването на бомбата, последвана от пожар. Над 70 души бяха ранени, а от ООН заклеймиха взрива и го нарекоха „ужасен терористичен акт", съобщи АП.

Спасителни екипи претърсват руините за затрупани хора като същевременно антитерористи проверяват за улики в отломките от бетон и стомана.

Според първоначалните данни най-малко 3-ма атентатори-самоубийци са застреляли няколко охранители от хотела и са успели да вкарат камион, пълен с експлозиви на паркинга, където са задействали детонатора. Експлозията е образувала огромен кратер на паркинга.

Сред гостите на хотела по време на атентата са били представители на ООН и екипаж на авиокомпания, а сред загиналите има пет жени и трима чуждестранни граждани, поясниха пакистански официални източници. Според непотвърдена информация сред загиналите са сърбин и руснак, а англичанин е бил ранен.

Хотелът "Пърл Континентал" в Пешавар е предпочитано място за чужденци и състоятелни пакистанци, освен това се смята за място, което САЩ са обмисляли да използват за консула си там.

До момента никой не е поел отговорност за взрива, но атентата е бил последван от заплахи на талибаните.

Това е най-голямото нападение срещу западни цели в Пакистан след бомбения удар срещи хотел „Мариот" в столицата Исламабад през септември миналата година, коментират световните медии.