Тайландските власти подредиха корабни контейнери и бодлива тел като бариери в стария квартал на Банкок близо до Големия дворец преди планираната антиправителствена демонстрация, предаде "Ройтерс".

"Подготвили сме служители, за да поддържат реда", заяви заместник-говорителят на полицията Кисана Патаначароен, но отказа да поясни колко офицери ще са разположени.

Видяна е полиция със защитни щитове, движеща се в района.

Митингът идва, след като парламентът тази седмица не успя да приеме законопроект за пренаписване на подкрепената от военните конституция, едно от основните искания на протестиращите.

43 г. затвор за обида на монархията в Тайланд

43 г. затвор за обида на монархията в Тайланд

Това се смята за най-тежката наложена присъда за нарушаване на Закона за обида на величеството

Активистите прелетяха с хвърчила, боядисани със спрей с изображения на затворени лидери на протести, за да призоват да бъдат освободени.

Младежкото протестно движение на Тайланд постави най-голямото предизвикателство досега на министър-председателя Прают Чан-оча. Протестиращите казват, че той е създал процес, който ще запази политическото статукво и ще го задържи на власт след изборите през 2019 г. Прают отхвърли това.

Протестиращите също нарушиха традиционното табу, като поискаха реформа на монархията, като заявиха, че конституцията, изготвена от военните след преврата през 2014 г., дава на краля твърде много власт.