Министерството на националната отбрана на Тайван съобщи, че 22 бойни самолета, принадлежащи на Народноосвободителната армия на Китайската народна република, са навлезли в зоната на противовъздушната отбрана на страната в четвъртък.

След като отбеляза, че същият брой самолети са пресекли централната линия на пролива предния ден, министерството на отбраната обвини Комунистическата партия на Китай, че е виновна за тези действия, добавяйки, че тайванските ВВС ще разположат въздушни патрулни части и ще проследяват и наблюдават ракети за противовъздушна отбрана.

Министерството на националната отбрана на Тайван подчерта, че китайската армия е изстреляла 11 балистични ракети в териториалните води на Тайван, пет от които са се приземили в изключителната икономическа зона на Япония.

Японският министър на отбраната Нобуо Киши каза в четвъртък, че пет китайски балистични ракети са се приземили в изключителната икономическа зона на Япония, като правителството е подало официална жалба до китайските власти.

По-рано днес Китай отмени среща с японския външен министър Йошимаса Хаяши след изявлението на Г-7 относно китайските военни учения около Тайван, в които се отбеляза, че "няма оправдание" за тях.

Китайците започнаха да провеждат военни учения тази сутрин след оспорваното посещение на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайван, което доведе до увеличаване на напрежението между Китай и САЩ.

Китай започна мащабни военни учения около Тайван

Китай започна мащабни военни учения около Тайван

Тайван заяви, че Китай се опитва да промени статуквото в региона