Тайван обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Чиу Куо-ченг, цитиран от "Ройтерс".

Ходът идва на фона на войната в Украйна, която поднови дискусията за това как най-добре да се отговори на военния натиск от страна на Китай.

Тайван постепенно преминава от наборна към професионална армия, доминирана от доброволци, но нарастващата увереност на Китай към острова, който претендира за своя територия, както и руската инвазия в Украйна предизвикаха дебат за това как да се засили отбраната.

Пред парламента Чиу поясни, че предложението за удължаване на военната служба все още се разглежда, като със сигурност ще има план, представен тази година.

Тайван се оплака от нови провокации на китайските ВВС

Тайван се оплака от нови провокации на китайските ВВС

9 китайски самолета са навлезли в зоната за ПВО на острова

Той поясни, че промените няма да влязат в сила до една година, след като са били предложени.

Предишните правителства на управляващата Демократическа прогресивна партия и основната опозиционна Гоминдан съкратиха задължителната служба за мъжете от повече от две години на сегашните четири месеца, за да удовлетворят по-младите избиратели и предвид понижаващото се напрежение между Тайпе и Пекин.

Китай обаче засили военните си дейности близо до острова през последните две години, опитвайки се да го притисне да приеме претенциите му за суверенитет.

Китай пак раздразни Тайван с провокация във въздуха

Китай пак раздразни Тайван с провокация във въздуха

Малък цивилен самолет e прелетял край контролиран от Тайван остров до китайския бряг

От администрацията на президента на Тайван поясниха, че обучението трябва да бъде реформирано, така че тези, които преминават военна служба, да могат ефективно да отговорят на нуждите на съвременната война и да укрепят концепцията на въоръжените сили за "асиметрична война".

Президентът Цай Инуън наблюдава широка програма за модернизация, подкрепяща идеята за "асиметрична война", за да направи силите на острова по-мобилни и по-трудни за атакуване.

Въпреки че армията на Тайван е по-малочислена от тази на Китай, стратезите се надяват, че по-доброто обучение може да й даде предимство в евентуален конфликт. Правителството работи и по програма за реформиране на обучението на резервисти.