Китай предупреди Тайван, че ще има последици, ако официално обяви независимост, информира Ройтерс.

Пекин разглежда острова като съставна част от китайската държава.

Tайванското правителство отвърна на позицията на комунистическата страна, пояснявайки, че реалността е друга и Китай не може да промени факта, че Тайланд е суверенна държава.

Китай никога не е пробвал със сила да си върне Тайван. В края на гражданската война в Китай през 1949 г. изгубилите националисти бягат в Тайван. Преди това островът е японска колония от 1895 г. до 1945 г.

Пред парламента новоизбраният премиер на Тайван Уилям Лай заяви, че е "политически работник, който подкрепя независимост на Тайван", но държавата вече е независима под името Република Китай и така че няма нужда да се обявява независимост.

Говорител на Департамента за тайвански работи към китайското външно министерство обяви, че отношенията между Пекин и Тайван не са като "държава с държава" и че няма "един Китай и един Тайван".

"Тайван е неделима част от китайската територия, никога не е бил държава и никога няма да се превърне в държава", поясни говорителят.

Той добави, че Пекин решително се противопоставя на всякаква форма на независимост на Тайван на думи и дела и никога няма да позволи подобна историческа трагедия на национално разделение да се повтори.

Тайванското правителство пък от своя страна поясни, че без значение каква е позицията на Пекин, "обективната реалност" е , че Република Китай е суверенна държава.

Бъдещето на Тайван и развитието на отношенията с Китай ще бъде решено от 23-милионното население на страната, допълват властите.