За Тайван ще бъде "много трудно" да получи покана за срещата на Световната здравна организация този месец, но усилията продължават. Това заяви тайванският външен министър Джоузеф Ву, цитиран от "Ройтерс".

Тайван е изключен от повечето глобални организации заради Китай, който го смята за една от своите провинции, а не за отделна държава.

Тайпе се оплака, че изключването на страната от СЗО е възпрепятствало усилията за борба й с пандемията от COVID-19.

Тайван присъства на Световната здравна асамблея - органът за вземане на решения на СЗО, като наблюдател от 2009-2016 г., когато имаше затопляне в отношенията между Тайпе и Пекин. Китай обаче блокира по-нататъшното участие на страната, след като за президент на Тайван беше избрана Цай Ин-уен, която Пекин счита за сепаратист - обвинение, което тя отхвърля.

В отговор на въпрос в парламента Ву заяви, че страната продължава да търси покана. Трудността е много голяма, но ние все още активно се стремим към това, обясни той.

Въпреки че Китай заяви, че няма да одобри покана за Тайван тази година, демократично управляваният остров спечели силна подкрепа от западните съюзници, включително групата на Г-7, за това да бъде допуснат до срещата.

Камарата на представителите на САЩ миналия месец единодушно прие законодателство, призоваващо Държавния департамент да представи план, който да помогне на Тайван да си върне статута на наблюдател.

Заместник-министърът на здравеопазването на Тайван Лий Ли-фън ще замине с делегация в Женева, където се надява да проведе срещи с други здравни министри в кулоарите и да настоява за участие на Тайван, обясни Ву.