Тайвански изтребители прогониха китайски боен самолет, който за кратко е навлязъл в идентификационната зона за въздушна отбрана на страната, обяви военното министерство, цитирано от "Ройтерс".

Това е третото нарушение за седмица.

Китай осъди провокативен полет на САЩ над Тайван

Китай осъди провокативен полет на САЩ над Тайван

Това е незаконен акт

Китайски изтребител J-10 е бил предупреден по радиото да напусне зоната преди тавайнските ВВС да вдигнат изтребители за прогонването на нарушителя на въздушното пространство югозападно от острова, пояснява министерството.

Миналата седмица във вторник ведомството обяви, че няколко китайски изтребителя Су-30 са нахлули във въздушното пространство на Тайван и също са били предупредени.

Китайски изтребители нахлуха във въздушното пространство на Тайван

Китайски изтребители нахлуха във въздушното пространство на Тайван

Тайпе обяви планове за най-големите ежегодни военни учения

В петък министерството обяви, че китайски разузнавателен самолет Y-8 е бил предупреден от тайванските ВВС да напусне въздушното пространство пак в югозападната част.

Полетът на Y-8 е извършен няколко часа след съобщение на Тайван, че са провели ракетни изпитания на източното крайбрежие.

Публично Китай не е коментирал нарушението през миналата седмица. Пекин редовно заявява, че такива учения не са необичайни и са с цел да се покаже решимостта на държавата да защити суверенитета си.