Китай осъди "провокативен" полет на американските военни над Тайван. Пекин предупреди, че действията на американците са в нарушение на суверенитета на Китай и противоречат на международното право, информира "Ройтерс".

Китайски изтребители нахлуха във въздушното пространство на Тайван

Китайски изтребители нахлуха във въздушното пространство на Тайван

Тайпе обяви планове за най-големите ежегодни военни учения

Комунистическата държава разглежда демократичен Тайван като част от територията си и редовно критикува Вашингтон за оказваната подкрепа към острова.

Американски самолет C-40A, военна версия на Boeing 737, навлезе във въздушното пространство на Тайван след получено разрешение, макар че не кацна на нито едно тайванско летище, обяви Министерството на отбраната на Тайван.

Самолетът е излетял от японския остров Окинава, където има голяма американска база и е прелетял над Северен и Западен Тайван на път за Югоизточна Азия, съобщи тайванска медия.

Тайван купува торпеда от САЩ за 180 млн. долара

Тайван купува торпеда от САЩ за 180 млн. долара

Китай не одобрява

Отделът по тайванските въпроси на Китай отговори, че американският самолет е нарушил суверенитета, сигурността и правата на страната, а също така с действията си противоречи на международното право и основните норми на международните отношения.

Това е незаконен акт и сериозно провокативен случай. Изразяваме силно недоволство и решително се противопоставяме, допълват от отдела.

Няма коментар от страна на ВВС на САЩ.

Тайван има напълно независимо правителство от Китай и контролира собственото си въздушно пространство.

На същия ден, докато самолетът на САЩ прелиташе над острова, тайванските ВВС вдигнаха изтребители заради китайски бойни самолети, които за кратко нарушиха въздушното пространство на острова.