Иранското външно министерство привика швейцарския шарже д'афер, който се грижи за американските интереси, за да протестира срещу коментари на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, съобщава АФП.

Тилърсън подкрепи "мирен преход" в Ислямската република. Администрацията на президента Доналд Тръмп зае по-твърда позиция спрямо Иран от поемането на властта през януари, но показанията на Тилърсън пред конгресна комисия миналата седмица изглежда са първото изразяване на подкрепа за промяна на правителството.

"Швейцарският шарже д'афер беше привикан във външното министерство, за да получи силния протест на Ислямска република Иран срещу коментарите на държавния секретар на САЩ...които са в противоречие с международното право и с Хартата на ООН", каза говорителят на ведомството Бахрам Гасеми пред иранска медия.

Иран също изпрати протестно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, отбелязва местната агенция ISNA.

В сряда Тилърсън заяви пред Комисията за външни отношения към Камарата на представителите, че Иран се стреми към "хегемония" в Близкия изток за сметка на американския съюзник в лицето на Саудитска Арабия.

"Нашата политика към Иран е да спрем тази хегемония...и да работим за подкрепа на тези елементи в Иран, които ще водят правителство към мирен преход. Тези елементи са там както знаем", изтъкна Тилърсън, без да пояснява за какви групи става въпрос.

Държавният секретар допусна възможността Вашингтон да наложи санкции на цялата Революционна гвардия на Иран.

САЩ нямат дипломатически отношения с Техеран от Ислямската революция през 1979 г. и за американските интереси се грижи Швейцария.