Иран възнамерява да съди САЩ след решение на американския Върховен съд да бъдат иззети около 2 милиарда долара замразени ирански активи и да бъдат изплатени като компенсация на американски жертви при терористични атаки.

Това заяви президентът на Ислямската република Хасан Рохани, цитиран от "Франс прес".

Иран плаши САЩ да ги даде на Международния съд в Хага заради замразени $2 млрд.

Иран плаши САЩ да ги даде на Международния съд в Хага заради замразени $2 млрд.

САЩ искат парите да отидат за обезщетения

Скоро ще се обърнем към Международния съд. Няма да позволим на САЩ да глътнат тези пари толкова лесно, предупреди Рохани пред хиляди иранци в югоизточния град Керман.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е готов да посредничи в спора, но само ако двете правителства поискат.

В края на април Иран заплаши да предприеме правни действия в Международния съд на ООН в Хага срещу САЩ. Върховният съд на САЩ определи, че Иран трябва да предаде близо 2 млрд. долара от замразените си активи на оцелели и роднини  на убитите при нападения, за които Ислямската република е обвинена.

Иран привика посланика на Швейцария, която представлява интересите на САЩ

Иран привика посланика на Швейцария, която представлява интересите на САЩ

Иран категорично възрази срещу решението по време на срещата

Те включват взривяването на американски казарми за морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и атентатът в американската военна база „Хобар таурс” в Саудитска Арабия през 1996 г.

Решението засяга повече от 1000 американци.

Техеран обяви, че решението на Върховния съд на САЩ да удържи 2 млрд. долара от неговите замразени активи, за да компенсира американските жертви на „терористични” атаки, се равнява на кражба.