Иран заплаши да предприеме правни действия в Международния съд на ООН в Хага срещу САЩ, ако 2 млрд. долара, замразени от американските власти ирански активи, бъдат „отклонени” за компенсация на жертви на атаки, съобщава „Франс прес”.  

В четвъртък Техеран обяви, че решението на Върховния съд на САЩ да удържи 2 млрд. долара от неговите замразени активи, за да компенсира американските жертви на „терористични” атаки, се равнява на кражба.

„Ние държим американската администрация отговорна за запазването на иранските средства и ако те са заграбени, ние ще подадем жалба в Международния съд в Хага за обезщетение”, коментира иранският външен министър Мохамед Зариф.

Той говори на съвместна пресконференция с гостуващия си македонски колега Никола Попоски.

Върховният съд на САЩ определи в сряда, че Иран трябва да предаде близо 2 млрд. долара от замразените си активи на оцелели и роднини  на убитите при нападения, за които Ислямската република е обвинена.

Те включват взривяването на американски казарми за морски пехотинци в Бейрут през 1983 г. и атентата в американската военна база „Хобар таурс” в Саудитска Арабия през 1996 г.

Решението засяга повече от 1000 американци.

Официалната иранска агенция ИРНА цитира Зариф да казва, че ако подобно решение се приложи, то би било „присвояване” на иранските средства.