Губернаторът на Тексас затвори баровете и намали капацитета на ресторантите с 50% заради увеличение на заразените с коронавирус, пише "Гардиън".

Преди губернатор Грег Абът да обяви мерките ресторантите работиха при капацитет от 75%, а баровете - на 50%.

Най-малко 20 млн. души са заразени в САЩ,  показва оценка на здравните власти

Най-малко 20 млн. души са заразени в САЩ, показва оценка на здравните власти

Между 5% и 8% от населението е изложено на вируса, американците да продължат с дистанцирането и да носят маски

В този момент е ясно, че увеличението на случаите е предимно в резултат на определен тип дейности, включително събирането на жителите на Тексас в баровете, се казва в прессъобщение на губернатора. Той добави, че ограничителните мерки имат за цел бързо спиране разпространението новия вирус и защита на общественото здраве.

Вчера САЩ регистрираха нов рекорд - 40 000 заразени за ден. Предишният рекорд беше 36 400 заразени. Починалите спаднаха до около 600 на ден в сравнение с 2200 в средата на април. Някои експерти се съмняват, че смъртността ще се върне на нивата от по-рано тази година, тъй като има по-добро лечение и превенция, а също така голяма част от новозаразените са по-млади хора.

САЩ с 9 млн. случая на коронавирус?

САЩ с 9 млн. случая на коронавирус?

Много повече от официалната статистика

Увеличението е частично заради повечето извършвани тестове за коронавирус. Но според експерти данните също показват, че вирусът се връща с още по-голяма сила. В някои части на страната е регистрирано увеличение на смъртността и на приетите в болница. Аризона, Тексас и Флорида са сред най-засегнатите. Вчера в Тексас бяха потвърдени 5996 нови случая. Предишният рекорд беше ден по-рано - 5551.

В САЩ общо има 2,4 милиона заразени и 124 000 починали.