Премиерът на Великобритания Тереза Мей получи още време, след като Комитет 1922 се съгласи да й позволи да съобщи датата на оттеглянето си от властта след гласуването на сделката с ЕС за Брекзит в британския парламент в началото на юни, съобщава "Гардиън".

По-рано днес Мей се срещна с Комитет 1922, оглавяван от председателя сър Греъм Брейди.

Министър-председателят ще обяви датата на оттеглянето си след гласуването на законопроекта за напускане на ЕС, без значение дали ще бъде приет, или депутатите ще го отхвърлят. Доскоро тя не желаеше да обсъжда оставката си в случай, че планът й за Брекзит не мине през долната камара.

Парламентът на Великобритания гласува сделката на Мей за Брекзит в началото на юни

Парламентът на Великобритания гласува сделката на Мей за Брекзит в началото на юни

Ако депутатите отхвърлят споразумението за четвърти път, те ще трябва да решат

В съобщение на Комитет 1922 се казва, че премиерът е решен да осигури Брекзит и се ангажира да си осигури второ четене на законопроекта за напускане на ЕС в първата работна седмица на юни, и прокарване на това споразумение, и последващо излизане на Великобритания от ЕС до лятото.

Ние се съгласихме да се срещнем след второто четене на законопроекта, за да постигнем споразумение за датата на избор на нов лидер на Консервативната партия, пише Греъм Брейди.

Самият Брейди заяви, че разговорите са били "много откровени". Той потвърди, че Мей се очаква да обяви оставката си, ако изгуби гласуването за Брекзит в началото на юни.

По-рано днес бившият външен министър Борис Джонсън съобщи, че ще се кандидатира за лидер на Консервативната партия.

Три сценария пред Великобритания за Брекзит

Три сценария пред Великобритания за Брекзит

От "Даунинг стрийт" потвърдиха, че законопроектът за напускане на ЕС ще бъде внесен в началото на юни

Лейбъристите предупредиха, че ще гласуват против споразумението за Брекзит, ако не бъде постигната сделка с правителството. Опозицията и кабинетът продължават преговорите за намиране на изход от политическата криза около Брекзит.

Комитет 1922 е парламентарната група на Консервативната партия в Камарата на общините. В него участват всички депутати от партията. Той координира и обсъжда политическите позиции независимо от кабинета. Той има роля при избирането на партиен лидер. Групата е сформирана през 1923 г., но придобива важност след 1940 г.