Заместник-министърът на отбраната на Шри Ланка Руван Виджевардене съобщи, че първите резултати от разследването на атентатите в страната показват, че те са извършени като отмъщение за нападението срещу джамиите в Крайстчърч, информира "Ройтерс".

Министърът обяви пред парламента на държавата, че две ислямистки организации в Шри Ланка, National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат) и Jammiyathul Millathu Ibrahim, стоят зад нападенията.

"Първоначалните резултати от разследването разкриват, че това е отмъщение за атаката срещу джамиите в Нова Зеландия. Извършено е от National Thowheed Jamath (Нешънъл Таухид Джамаат) и Jammiyathul Millathu Ibrahim", каза той пред парламента.

Представители на властите в Шри Ланка разкриха, че единият от заподозрените започнал да публикува "екстремистко съдържание" в социалните мрежи малко след атаката в Нова Зеландия.

По-рано стана ясно, че 321 души са загинали при атаките, а около 500 са ранени. Сред загиналите има 38 чужденци. 40 души са задържани. 

Шри Ланка вече е в извънредно положение, Интерпол подпомага разследването

Шри Ланка вече е в извънредно положение, Интерпол подпомага разследването

Жертвите вече са 290...

Първите шест атаки срещу три църкви и три луксозни хотела са извършени в рамките на 20 минути по време на великденските служби в неделя сутринта и по време на закуската в хотелите. В ранния следобед са последвали още две експлозии - в къща в квартал на столицата Коломбо и пазар на хотел.

На 15 март 28-годишният австралиец Брентън Тарант изби 50 души и рани десетки други при зверско нападение в две джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия.

Българите да не пътуват до Шри Ланка заради опасност от нови терористични актове

Българите да не пътуват до Шри Ланка заради опасност от нови терористични актове

МВнР съобщава, че все още не всички терористи са разкрити