Най-малко 18 души са били убити в продължила цяла нощ обсада на популярен ресторант в сомалийската столица Могадишу от екстремисти от терористичната групировка "Ал Шабаб", която беше прекратена сутринта от силите за сигурност, съобщава "Асошиейтед прес".

Оцелели от кървавата баня по-рано описаха ужасяващи сцени, при които нападателите преследват посетители на популярното заведение. Ранените са били откарани от линейки.

Ислямистите от "Ал Шабаб" поеха отговорност за кървавата баня, докато ресторантът беше под обсада.

Войници са обградили сградата и са използвали оръжия, монтирани на превозни средства, за да неутрализират екстремистите. Войниците са нахлули в приземния етаж, докато терористите са били разположили снайперисти на горния етаж.

Всичките петима нападатели са били ликвидирани и след зазоряване войниците са въвели ред в сградата. Усилията на войниците да поемат контрола върху ресторанта са били забавени от тъмнината на нощта, принуждавайки ги да чакат до сутринта.

Оцелели разказаха, че са се крили под маси и завеси, докато терористите са продължавали да стрелят в ресторанта и да преследват клиенти на заведението. Нападателите са обикаляли от стая в стая, за да търсят хора.

Покривите на ресторанта и на околните сгради са били отнесени от мощни взривове.

Телата на пет момичета, за които се смята, че са били убити от терористите, са били намерени в ресторанта, уточниха от полицията. Вътре в сградата е открито тялото на сириец, работил като готвач в ресторанта.

Атаката е започнала снощи, когато във входната врата на ресторанта се взривила кола бомба, а след това въоръжени мъже, облечени във военни униформи, са нахлули в заведението.

От местната Спешна помощ уточниха, че са откарали 18 убити и 26 ранени. Повечето от жертвите са млади мъже, които влезли в ресторанта, след като колата избухнала.