Терористи от ДАЕШ („Ислямска държава”) преминават през обучение за управление на пътнически самолети в либийския град Сирт, съобщава саудитският вестник Asharq Al-Awsat, който е базиран в Лондон, цитиран от руски медии.

Вестникът отбелязва, че терористите „практикуват излитане и кацане, използване на радарните системи и комуникационно оборудване за контакт с контролната кула”.

„Преобладаващо убеждение сред разследващите” е, че симулатори за летене са били разграбени от либийски летища.

Обаче други източници подчертават, че нови устройства „може да са били докарани от чужбина”.

Група от лидери на ДАЕШ, включително пенсионирани офицери от Либия и редица съседни страни, се е сдобила с първия симулатор за управление на пътнически самолет през октомври, пише още вестникът, позовавайки на високопоставен либийски офицер.

Нова информация, събрана от службите през последните две седмици от Сирт, показва, че е докаран още един симулатор за обучение управлението на изтребители.

Либийските ВВС са се опитали да ударят най-малко една база, където се провеждат тренировките.

В последно време се разпространява информация, че терористичната организация е увеличила присъствието си в Сирт от 200 терористи в началото на годината до 5 хиляди.

Според базирания в САЩ сайт Bretibart „ислямисти в страната, които споделят идеите на джихадистката група, имат на въоръжение изтребители. Ислямската коалиция 'Libya Dawn' притежава самолети МиГ-25 и МиГ-23. Ислямистите също имат пълен достъп до пътнически самолети.