Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че терористите, извършили атентата тази сутрин, са свързани със случващото се в Сирия, съобщи БТА.

Припомняме, че тази сутрин при терористичен атентат в град Кайсери загинаха 13 войници и над 50 души бяха ранени.

Кола-бомба взриви автобус с военни в турския град Кайсери

Кола-бомба взриви автобус с военни в турския град Кайсери

Има загинали и пострадали

"Турция е на прицел на терористичните гурпировки и специално на сепаратистката терористична групировка Кюрдска работническа партия (ПКК)", заяви Ердоган.

Кайсери до този момент се смяташе за един от най-спокойните градове на Турция, досега там не е имало терористичен акт, посещава се от много богомолци, счита се за център на учението на Мевляна за равенство и братство между хората.

В Кайсери е дислоцирана една от най-елитните бригади на турската армия от командоси, специално подготвени за операции срещу ПКК, която е извършила десетки операции срещу терористите.

Според турския президент днешният бомбен акт е отмъщение от страна на ПКК. Освен това той припомни, че беше известно, че днес премиерът Бинали Йълдъръм с много гости трябваше да бъде в града. Именно така терористите са целяли с "един куршум да убият два заека", смята анализаторът Озан Юксел.

Турският премиер Йълдъръм обяви, че независимо от атентата ще направи планираното посещение в Кайсери.

Полицията провежда мащабна операция и в други провинции - Газиантеп и Шанлъурфа, откъдето се смята, че са дошли терористът или терористите, извършили атентата. Все още не се съобщава колко са били извършителите.

Междувременно прокюрдската Демократична партия на народите огласи декларация, с която осъди терористичния акт в Кайсери и призоваха за спиране на терора.