Терористите започват да предпочитат т.нар „меки”, незащитени цели. Така те се опитват да повлияят на лидерите на демократичните страни и да променят мнение им, като ги накарат да се въздържат от атаки срещу „Ислямска държава”, посочи експертът по сигурността доц. Тодор Тагарев.

В студиото на БНТ той обърна внимание на това, че сега в света на тероризма се наблюдава някаква конкуренция между терористичните групи.
Ал Кайда” сега се стреми да покаже, че още е жива. А пък „Ислямска държава” се стреми да утвърди своето влияние в северните част на Сирия и Ирак”, коментира още експертът.

24% от турското общество са твърди привърженици на „Ислямска държава”. А още 7-8% не смятат, че тази организация е терористична, предупреди арабистът проф. Владимир Чуков в коментар на последните терористични атентати в Истанбул.
По думите му фактът, че и в самото турско общество има привърженици на „Ислямска държава”, задължително трябва да бъде взет предвид.

Атентатът в Истанбул очевидно е на дело на „Ислямска държава” и той е в следствие на намесата на Турция в гражданската война в Сирия”, коментира още проф. Чуков.