Силна експлозия разтърси историческия площад „Султанахмет” в турския град Истанбул. 10 души загинаха, а 15 пострадаха при нападение на атентатор самоубиец, обявиха от турското правителство.

Девет от жертвите са германски граждани, според непотвърдени изказвания на пресконференции на представители на турските власти. В телефонен разговор турският премиер Ахмет Давутоглу казал на германския канцлер Ангела Меркел, че повечето от жертвите са били германци

Десетата жертва е перуански гражданин, потвърдиха от перуанското външно министерство. Ранена е и перуанка. 

Експлозията е станала до трамвайната спирка „Султанахмет” и Теодосиевата колона, в близост се намират Синята Джамия и „Света София”. Според телевизия CNN Türk взривът е бил в туристическия район в квартал "Фатих".

Свидетели са заявили пред телевизията, че експлозията е била толкова силна, че е чута и в съседните квартали. Взривът е станал към 10:20 часа местно време.

Султанахмет е най-популярният сред туристите район в старата част на Истанбул, разположен в европейската част на града. Районът се нарича така заради едноименната джамия Султанахмет, известна сред туристите като Синята Джамия. Историческата част на района е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Според властите в Истанбул 10 души са убити, а най-малко 15 са пострадали. В съобщение от пресцентъра на управителя на града се казва, че причината за експлозията, типът на използвания експлозив и извършителите се разследват.

Атентатор самоубиец от сирийски произход стои зад взрива в Истанбул, обяви турският президент Реджеп Ердоган по време на обяд с турски посланици в Анкара.

Според турския премиер Ахмет Давутоглу пък атентаторът бил чуждестранен член на ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви на пресконференция в Анкара, че повечето от убитите при атаката са чужденци. Той разкри, че заподозреният атентатор е идентифициран от събраните човешки останки. Вицепремиерът добави, че атентаторът е роден през 1988 в Сирия.

По думите му двама от 15-те пострадали са в критично състояние.

Той потвърди, че става въпрос за самоубийствена атака.

По-късно Куртулмуш разкри, че атентаторът самоубиец не бил в списъка на Турция със заподозрени екстремисти, като се смята, че е влязъл наскоро в страната. Куртулмуш подчертал, че хиляди хора са били проследени, но атентаторът самоубиец не бил един от тях.  

Турската полиция е задържала 16 заподозрени в Анкара, съобщава Анадолската агенция. Турчин и 15 сирийци били подготвяли много сериозни нападения. Турчинът, който според полицията бил ръководител на групата, бил заловен в кафене на оживена пазарска улица. 

Систематичните нападения в Турция продължават от 5 юни миналата година, изтъкна министърът и поиска по-голяма международна помощ и по-голяма координация в борбата срещу тероризма.

Ранените са откарани в намиращите се в близост болници. Някои от хоспитализираните са в критично състояние, разкриват от телевизия CNN Türk. Трима германски туристи са с леки наранявания. Южнокореец е пострадал при експлозията, обяви представител от дипломатическата мисия на азиатската държава в Турция. Има и ранени норвежки туристи. Турската медия „Доган” информира, че най-малко шестима германци, един норвежец и един гражданин на Перу са сред пострадалите.

Турският премиер Ахмет Давутоглу е заявил в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че повечето от убитите са германски граждани, съобщиха източници от турския кабинет, цитирани от Ройтерс.

Давутоглу също е подчертал пред лидера на Германия, че ще бъдат споделени на германските власти подробности от провежданото от Турция разследване.

АП съобщава, позовавайки се на турски официален представител, че най-малко 9 от загиналите са германци.

Българите в Турция да са внимателни, съветва Външно

Българите в Турция да са внимателни, съветва Външно

МВнР предоставя координати на дипломатическите ни представителства

Турският новинарски сайт DHA разпространи видео, на което служител на полицията избутва хора, заявявайки, че е извършена атака от атентатор самоубиец.

Свидетел заяви пред кореспондент на Ройтерс, че има части от човешко тяло на мястото.

На място бяха изпратени линейки и полиция, както и сапьорски екипи. Районът е отцепен.

Турският вътрешен министър Ефкан Ала е информирал премиера Ахмет Давутоглу за взрива. Министър-председателят свиква спешна среща за сигурност.

Миналата година в Турция бяха извършени две големи бомбени атаки. Повече от 30 души бяха убити при нападение на атентатор самоубиец от ДАЕШ („Ислямска държава”) в град Суруч до турско-сирийската граница през юли 2015 година.

Къде са турските знамена в знак на съпричастност, питат в Twitter

Къде са турските знамена в знак на съпричастност, питат в Twitter

Къде са турските знамена по профилите ви

Двама атентатори самоубийци се взривиха пред централната жп гара в столицата на Анкара, докато стотици хора се събираха за мирна демонстрация. Тогава загинаха повече от 100 души. Това беше и най-смъртоносната атака в Турция. Според прокуратурата нападението е проведено от местна клетка на ДАЕШ.

преди 8 години в 17:02 ч.

Aтентаторът самоубиец не е сириец, а Набил Фадли от Саудитска Арабия.

Турската медия DHA информира, позовавайки се на източници, че атентаторът самоубиец не е сириец, а Набил Фадли от Саудитска Арабия.

преди 8 години в 16:23 ч.

Най-малко 9 от жертвите са германци

АП съобщава, позовавайки се на турски официален представител, че най-малко 9 от жертвите са германци.

преди 8 години в 15:56 ч.

Повечето от убитите са германски граждани

Турският премиер Ахмет Давутоглу е заявил в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, че повечето от убитите са германски граждани, съобщиха източници от турския кабинет, цитирани от Ройтерс.

Давутоглу също е подчертал пред лидера на Германия, че ще бъдат споделени на германските власти подробности от провежданото от Турция разследване.

преди 8 години в 15:12 ч.

Меркел притеснена, че може да има загинали германски граждани

Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, цитирана от Ройтерс, че е обезпокоена, че сред жертвите и ранените може да има германски граждани.

Международният тероризъм показа грозното си лице. Трябва да действаме решително срещу тероризма”, призова тя.

На пресконференция външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер също изрази опасения, че сред загиналите може да има германски граждани и че със сигурност има пострадали германци.

Последно обновление в 15:18 ч. на 12.01

преди 8 години в 14:56 ч.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди атаката и обяви, че всички страни членки на Алианса стоят рамо до рамо до партньора си Турция.

преди 8 години в 14:47 ч.

Повечето загинали са чужденци

Вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш заяви на пресконференция в Анкара, че повечето от убитите при атаката са чужденци. Той разкри, че заподозреният атентатор е идентифициран от събраните човешки останки. Вицепремиерът добави, че атентаторът е роден през 1988 в Сирия.

По думите му двама от 15-те пострадали са в критично състояние.

преди 8 години в 14:16 ч.

Информацията до момента

Известната до момента информация:

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че зад експлозията в туристически район в Истанбул стои атентатор самоубиец от сирийски произход. При атаката са загинали 10 души, а 15 са пострадали.

Официални лица вярват, че нападението е организирано от ДАЕШ („Ислямска държава”).

Има чуждестранни туристи сред загиналите и ранените. Според турски медии шестима германци, един норвежец и един гражданин на Перу са сред ранените.

Полицията отцепи района край Синята Джамия. Властите наложиха медийно затъмнение. Веднага след взрива в социалните мрежи бяха разпространени снимки с мъртви тела и части от човешко тяло на площад „Султанахмет”.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу ръководи извънредна среща по сигурността в Анкара. Управляващата партия осъди нападението.

Европейският съюз също осъди атаката.

Последно обновление в 14:26 ч. на 12.01

преди 8 години в 14:07 ч.

ЕС осъди терористичната атака

ЕС осъди терористичната атака.

Президентът на Европейския съвет Доналд Туск описа взрива като „брутална терористична атака”.

В съвместно съобщение шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изразиха своите съболезнования на семействата на жертвите и пожелаха бързо възстановяване на пострадалите.

Турция още веднъж беше ударена от терористична атака. ЕС и Турция стоят единни срещу всички форми на тероризъм. Борбата срещу тероризма беше призната като приоритет на срещата на върха на ЕС-Турция на 29 ноември 2015 година, отбелязват двамата представители.

преди 8 години в 14:00 ч.

Извънредната среща на турското правителство, ръководена от премиера Ахмет Давутоглу, продължи час.

преди 8 години в 13:35 ч.

Ердоган: Атентатор самоубиец от сирийски произход стои зад взрива

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че атентатор самоубиец от сирийски произход стои зад взрива в туристически район в град Истанбул.

Последно обновление в 13:52 ч. на 12.01

преди 8 години в 13:33 ч.

Турски източници заявиха пред „Франс прес”, че може би атентатор самоубиец е отговорен за експлозията.

„Подозират се терористични връзки”, каза турски представител.

Местни медии съобщават, че експлозията е свързана с нападение на атентатор самоубиец, но властите все още не са обявили официално.

преди 8 години в 13:25 ч.

8 пострадали туристи

Турската медия „Доган” информира, че най-малко шестима германци, един норвежец и един гражданин на Перу са сред пострадалите. Говорител на норвежкото министерство на външните работи каза, че работят с посолството си в Турция относно медийната информация за пострадали норвежки граждани.

Външното министерство на Южна Корея обяви, че един южнокореец е с леки наранявания.

Външното министерство на Великобритания призовава британците в Истанбул да следват инструкциите на местните власти.

преди 8 години в 13:21 ч.

Предполага се, че зад експлозията стои "Ислямска държава"

Новинарският сайт „Хюриет” отбелязва, че службите за сигурност вярват, че зад експлозията стои атентатор самоубиец, свързан с ДАЕШ. Те са се фокусирали върху групировката, защото нападението е извършено срещу цивилни и туристи в туристически район.

преди 8 години в 13:19 ч.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция осъди нападението.

преди 8 години в 13:15 ч.

Премиерът Ахмет Давутоглу председателства извънредно заседание по сигурността

Воденото от премиера Ахмет Давутоглу извънредно заседание по сигурността след атентата. Не е ясно дали ще има коментар след срещата

преди 8 години в 13:11 ч.

Германия с предупреждение към гражданите си в Турция

Германия предупреди гражданите си да избягват струпванията край туристическите атракции в Истанбул, но не потвърди, че сред загиналите има германци.

Външното министерство на страната предупреди на официалната си страница, че се очакват нови сблъсъци и „терористични атаки” в Турция.

Ведомството призовава германците да стоят далеч от демонстрации и събирания, най-вече в големите турски градове.

преди 8 години в 12:34 ч.

Все още никой не е поел отговорност

Все още никой не е поел отговорност. Има много спекулации относно коя група е отговорна за експлозията, но към момента няма ясни улики. Предположенията са експлозията да е свързана с пореден атентат на ДАЕШ („Ислямска държава”) или дело на кюрдските бунтовници от ПКК.

преди 8 години в 12:28 ч.

Туристи от Германия, Норвегия и Източна Азия са сред ранените

Туристи от Германия, Норвегия и Източна Азия са сред ранените, според CNN Turk. Информации за 9 загинали германски туристи не се потвърждават.

Последно обновление в 13:01 ч. на 12.01

преди 8 години в 12:27 ч.

Медийно затъмнение е наложено в Турция във връзка с експлозията.