Днес са избухнали тежки боеве в двата най-големи града на Кот д'Ивоар - Абиджан и Буаке , съобщава Ройтерс. Военните са настоявали за операция, целяща да сложи край на четиридневния бунта на части от армия във връзка с бонусни плащания.

Лоялистките войски се придвижват към Буаке, епицентърът на въстанието, в неделя. Изстрели са се се чували там през нощта, както и във военните лагери в Абиджан. Стрелбата в двата града се е засилила тази сутрин.

Стрелба и сблъсъци днес има и в Далоа, център на западните региони за отглеждане на какао.

"Чух звука на Калашников и по-тежко оръжие, което започна около 5 часа сутринта ... Доста е интензивно", коментира жител на Абиджан, който живее близо до Посолството на САЩ и президентската резиденция.

Друг жител на Абиджан съобщава, че бунтовниците са излезли от най-големия военен лагер на страната и са построили барикади, блокирайки трафика по една от главните пътни артерии в източната част на града.

"На северния вход на града и в центъра на града имаше тежки стрелби, малко се успокои, но все още чуваме стрелба", допълва един от жителите на Буак.

Много от бунтуващите се сега са бивши бунтовници, които се присъединяват към армията след дългогодишния конфликт в африканската страна, съобщава Би Би Си.

Те помогнаха на президента Аласан Уатара да встъпи в длъжност през 2010 г., след като неговият предшественик Лоран Гбагбо отказа да приеме поражението в изборите.

Първоначално те се разбунтуваха през януари и принудиха правителството да им плати около 8 000 долара бонуси.

Те трябвало да получат допълнително плащане този месец, но няколко хиляди бунтовници са недоволни, че никой не се допитал до тях, когато в четвъртък говорител на групата съобщава, че ще се откажат от исканията си за останалите пари.

Правителството заявява, че няма да води преговори с недоволните войници.

Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света.