Правителството на Шри Ланка нападна т.нар. „порочна коалиция" от агенции и организации за хуманитарна помощ във връзка с гражданската война в страната, съобщи БиБиСи.

От министерството на отбраната заявиха, че тези, които „претендират, че са хуманитарни и благотворителни агенции" само са проточили конфликта в страната заради „грижите около осигуряването на заплащането им".

От своя страна хуманитарните агенции в района продължават да отправят критики срещу правителството на Шри Ланка и бунтовническата групировка на Тамилските тигри заради огромния брой цивилни жертви.

Нов доклад на неправителствената организация за наблюдение на човешките права за пореден път осъжда „безразборните бомбардировки".

На интернет страницата на министерството на отбраната в Шри Ланка се казва, че „порочната коалиция", която „претендира, че се състои от хуманитарни, благотворителни агенции, независими медии и различни движения за човешките права са превърнали продължителните кръвопролития в Шри Ланка в доходоносен бизнес".

Близо 70 000 са жертвите на 20-годишната война между двете страни.

Припомняме, в началото на февруари тази година правителството на Шри Ланка отхвърли призива на САЩ и други страни да преговаря с „Тамилските тигри".

ООН смята, че 10 000 цивилни са убити или ранени след двумесечните военни акции на правителствените войски на Шри Ланка срещу "Тамилските тигри", което може да се смята за военно престъпление