Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън потвърди категоричната позиция на страната към Русия по време на посещение в Европа, заявявайки пред руския си колега, че Вашингтон ще запази санкциите, докато руските сили не напуснат Украйна, съобщава Ройтерс.

По време на среща с външните министри на държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Тилърсън дори отиде по-далеч в нападките си към Русия.

"Трябва да бъдем наясно с източника на това насилие", каза той, имайки предвид случаите на нарушаване на примирието, регистрирани от мисията на ОССЕ в Източна Украйна.

Русия въоръжава, ръководи, обучава и подпомага в боевете антиправителствените сили. Ние призоваваме Русия и сепаратистите да прекратят дразненето, заплахите и атаките срещу специалната мисия на ОССЕ, изтъкна Тилърсън.

По време на визитата си в Европа, която започна в Брюксел и ще приключи в Париж, Тилърсън заема по-твърда позиция срещу Русия в сравнение с американския президент Доналд Тръмп, който иска по-добри отношения с руския лидер Владимир Путин.

По отношение на Източна Украйна ние сме заедно с европейските партньори в поддържането на санкциите, докато Русия не изтегли силите си от Донбас и не изпълни ангажиментите от Минск, обяви топ дипломатът на САЩ.