Върховният съд на Великобритания блокира искане бившият британски премиер Тони Блеър да бъде съден във връзка с иракската война, пише "Гардиън".

Генерал Абдул Шанан ал Рабат, който беше началник на генщаба на иракската армия, се опита да инициира съдебно преследване срещу бившия премиер на Великобритания.

Рабат обвини Блеър в агресия с инвазията в Ирак през 2003 г. Иракският генерал иска също наказателен процес срещу бившия външен министър Джак Строу и бившия главен прокурор лорд Голдсмит.

Генералът искаше да се отхвърли решение на Камарата на лордовете от 2006 г., според което няма подобно престъпление като агресия според английското право. Апелът на иракчанина също беше отхвърлен от Уестминстърския магистратски съд и днес от Върховния съд.

След публикуването на доклада "Чилкот" през 2009 г., свързан с разследване на войната в Ирак, Блеър отказа да се извини за решението да изпрати британски войници в Ирак. Великобритания се присъедини към САЩ във войната срещу Ирак. Вашингтон смяташе, че Саддам Хюсеин е притежавал оръжия за масово поразяване, което впоследствие се оказа лъжа.