Представители на Държавния департамент, Пентагона и Съвета за национална сигурност на Белия дом ще посетят Обединените арабски емирства (ОАЕ), Йордания, Египет и Саудитска Арабия от 1 до 7 май, за да обсъдят регионалните проблеми, изменението на климата и енергетиката. Това се посочва в изявление, публикувано в събота от пресслужбата на американското външно министерство.

В делегацията влизат съветникът на Държавния департамент Дерек Чолет, координаторът за Близкия изток Брет Макгърк, изпълняващият длъжността помощник-държавен секретар Джоуи Худ и първият заместник-помощник на Пентагона за Близкия изток Дейна Стройл.

"Делегацията ще се срещне с представители на властите и ще потвърди дългосрочните връзки с тези страни в сферите на политиката, икономиката, културата и сигурността", се казва в текста. В ОАЕ американските емисари ще обсъдят укрепването на стратегическите партньорства, включително чрез ангажиране в борбата срещу глобалното затопляне и в осигуряването на чиста енергия. Йорданският дневен ред включва регионални въпроси и хода на икономическите реформи в кралството. В Египет делегацията възнамерява да разгледа двустранни въпроси и ситуацията с правата на човека.

В Рияд американските служители ще изразят своя ангажимент да гарантират сигурността на Саудитска Арабия и ще обсъдят уреждане на конфликта в Йемен. Ще бъдат засегнати и темите за правата на човека, сътрудничеството в областта на климата и диверсификацията на икономиката на кралството.