Британската икономика ще се "захранва през следващите месеци", според топ икономист на Банката на Англия, "бързо се премества от възстановяване към бум", пише "Гардиън".

Възстановяването ще наподобява подскачаща тенис топка и ще изпревари САЩ и останалата част от Г-7 тази година, обяснява Анди Халдейн.

Силата на вероятния обрат от срива през последните години - най-лошият от 300 години след първия удар на пандемията - че инфлацията може да се върне с отмъщение, предизвиквайки скок в цените като 70-те години на миналия век, който може да превърне бума в провал.

Халдейн, който твърди, че възстановяването ще се окаже във V-образна форма с ефект на бързо обръщане на спада, каза, че възстановяването ще бъде толкова силно, че могат да бъдат създадени толкова нови работни места, колкото загубени тази година, което означава "малко или никакво" нарастване на безработицата.

"Възстановили харченето и навика си за общуване и с пари в джобовете си, предполагам, домакинствата и бизнеса ще поддържат търсенето по инерция. След една година е реалистично да очакваме ръстът на Обединеното кралство да бъде двуцифрен, активността да бъде комфортно над нивата от преди Covid и безработицата да спада".

"Подобно отскачане на тенис топка в икономиката на Обединеното кралство би я поставило на върха в таблицата на лигата за растеж в Г-7."

Той обаче заяви, че е възможно икономиката да прегрее през следващата година, тъй като бизнесът се бори да наеме достатъчно персонал и с потребители, готови да изхарчат 150 милиарда паунда спестявания, съхранявани по депозитни сметки, наддавайки за стоки и услуги.

Инфлацията би нанесла "съпътстващи щети на нашите финанси, притискайки покупателната способност на заплащането ни и ще доведе до повишаване на цената на заемите" и в отговор Банката на Англия трябва да възпрепятства плановете за инжектиране на почти 1 трлн. в икономиката от края на годината.

"За да бъде ясно, това не е случай на натискане на спирачките, а по-скоро внимателно сваляне на крака ни от газта", каза той. "Това намалява риска от завой на ръчна спирачка - за разходи по заеми и икономика - надолу по склона, с всички прекъсвания, които това би довело за нашите работни места и финанси."

Миналата седмица Халдейн бе единственият член на деветчленния комитет по паричната политика на Банката, подкрепящ задържането на стимула, като гласува сам за да се намали общия размер на схемата за изкупуване на облигации от 895 млрд. паунда на Банката с 50 млрд. паунда.

Повечето му колеги са по-предпазливи по отношение на потенциала на икономиката да се възстанови и докато комисията увеличи прогнозата си за растеж тази година от 5% на 7,25% и заяви, че безработицата ще остане ниска, достигайки връх от 5,5%, те казаха, че инфлацията ще се установява под целта на банката от 2% през следващите две години.

Последните данни на Службата за национална статистика показват, че онлайн обявите за работа в кетъринга и хотелиерството са над нивата преди пандемията на 103% от средното ниво от февруари 2020 г., увеличение от 46 процентни пункта от 9 април 2021 г., непосредствено преди ограниченията да започнат да се облекчават във Великобритания.

Има и окуражаващи признаци от проучване на работните места, което установи, че делът на работната сила в отпуск е спаднал до 11% от 13% през първата седмица на май.

Увеличението на храненето извън домовете през седмицата до 6 май след облекчаването на ограниченията е довело до покупки с дебитни и кредитни карти със 7 процентни пункта, за да надхвърли предпандемичните средни нива за февруари 2020 г.

ЕС очаква инфлация в България от 1,6% през 2021 г. и 2% през 2022 г.

ЕС очаква инфлация в България от 1,6% през 2021 г. и 2% през 2022 г.

Предвижда се безработица от 4,8% през 2021 г. и 3,9% през 2022 г.