Топ републиканци предупредиха, че разследването на специалния прокурор на САЩ Робърт Мълър за предполагаем сговор между Русия и президента Доналд Тръмп трябва да продължи, пише "Гардиън".

Републиканците подчертаха, че трябва да се позволи на Мълър да продължи разследването, след като вчера държавният глава уволни главния прокурор Джеф Сешънс.

Матю Уитакър ще е и.д. главен прокурор на САЩ

Матю Уитакър ще е и.д. главен прокурор на САЩ

Тръмп подбира екип

Тръмп замени Сешънс с Матю Уитакър, който временно ще заема поста на главен прокурор. Уитакър критикува разследването на Мълър.

Сенатор Сюзан Колинс е сред първите републиканци, които отправиха предупреждение: "Наложително е администрацията да не спъва разследването на Мълър...трябва да се позволи на специален прокурор Мълър да приключи работата си без намеса".

Мит Ромни, който спечели сенаторско място в Юта, написа в "Туитър", че задължително важната работа на правосъдното министерство трябва да продължи и да не се спъва разследването на Мълър.

След изборите Доналд Тръмп уволни главния прокурор

След изборите Доналд Тръмп уволни главния прокурор

Джеф Сешън в депозирал оставка

Развитието доведе до план за организиране на масови протести в САЩ, които ще започнат днес около 17,00 часа местно време.

Бившият директор на ЦРУ Джон Бренън смята, че Мълър най-вероятно вече е завършил доклада си за заместника на главния прокурор Род Розенстийн, който вчера беше освободен от задължението си да следи разследването за евентуална руска намеса на президентските избори през 2016 г. и сговор с предизборната кампания на Тръмп.

Сешънс почти се разплака, докато беше изпращан с аплодисменти от служителите на правосъдното министерство. Той напусна сградата в сряда вечерта.

Той е заменен от бившия си началник на кабинета Матю Уитакър. 49-годишният ще поеме контрол над разследването на Русия.

Демократи изразиха безпокойството си, че президентът се опитва да саботира разследването на Мълър.

Сенатор Чък Шумър от Ню Йорк, лидер на малцинството в Сената, призова в съобщение Уитакър да не се замесва в разследването на Русия, след като преди се обяви за ограничаване разследването на Мълър.

Американски източник разкри вчера, че на Сешънс му е заявено да подаде оставка по време на телефонен разговор с Джон Кели, началник на кабинета на Доналд Тръмп.

Сешънс, бивш американски сенатор от Алабама, беше един от първите поддръжници на Тръмп по време на президентската компания, но след встъпването си в длъжност влезе в пререкания с американския лидер.