Консервативната партия на Великобритания откри предизборната си кампания с плакат, с който се предупреждава за данъчна бомба, ако Лейбъристката партия спечели изборите, пише "Гардиън".

Консерваторите атакуваха лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който е изобразен на фона на бомба с надпис "По-голям дълг, по-високи данъци". На плаката също се цитират думи на Корбин: "Няма бомби за нашета армия. Една голяма бомба за вашето семейство".

От партията на премиера Тереза Мей твърдят, че ще има 45 милиарда лири дупка между заплануваните разходи на лейбъристите и приходите, които ще бъдат събрани в периода 2019-2020 г., ако опозицията спечели вота. 

Но лейбъристите отговориха на плаката на консерваторите. Те смятат действията на управляващите за "безсмислица" и "отчаяние".

В предизборното послание на консерваторите са включени и думи на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

"Безсмислените и безотговорни идеи на Джереми Корбин представляват голям риск за бъдещето на британската икономика и за финансите на всяко семейство в страната", заявява Дейвис.

Говорител на основната опозиционна партия заяви, че торите се опитват да отвлекат вниманието от факта, че Мей не изключва увеличаване на данъците.

Въпреки че фокусът на лозунга е икономически, бомбата вероятно е включена като начин да се припомни на хората пацифистката позиция на Корбин, коментира изданието. 

Днес парламентът на Великобритания официално се разпуска, с което се поставя и начало на предизборната кампания преди предсрочния вот на 8 юни.