Премиерът на Великобритания Тереза Мей и лидерът на опозицията Джереми Корбин обещаха да търсят политическо решение за излизане от кризата около Брекзит, след като избирателите наказаха двете основни партии на местните избори, пише "Гардиън".

Консерваторите изгубиха повече от 1300 места в сравнение с резултатите от 2015 г., което е най-голямата загуба от управлението на премиера Джон Мейджър (1990-1997). С вота избирателите показаха разочарованието си от управлението на консерваторите.

Избирателите в Англия наказаха и управляващите, и опозицията

Избирателите в Англия наказаха и управляващите, и опозицията

Недоволни са от безизходицата около Брекзит

Лейбъристите се очакваше да спечелят на местните избори, но в крайна сметка се наредиха до консерваторите, като в няколко съвета партията изгуби контрола си.

Най-много спечелиха от изборите либералдемократите (+676 места), те поемат контрол над 10 общински съвета. Зелените (+185 места) и независимите (+285) също се представиха неочаквано добре.

Социологическо проучване на експерта Джон Къртис за Би Би Си показва, че двете големи партии са с изравнени позиции с 28% подкрепа, като преди година те бяха подкрепени от 35 на сто. Ако такъв бъде резултатът на парламентарни избори, вероятно нито една партия няма да има мнозинство в парламента.

Къртис отбелязва, че резултатите показват, че през последните 12 месеца лейбъристите са засегнати толкова силно от Брекзит, колкото и дълбоко разделената Консервативна партия.