Няколко части от Западна Гърция бяха засегнати от торнада, свлачища и силен дъжд в петък, причинявайки щети на сгради и наводнения по много пътища в района, съобщават медиите в Гърция.

Особено тежко засегнат е йонийският остров Закинтос. Няколко хотела бяха повредени, когато торнадо удари района на Каламаки, който е популярен туристически курорт през лятото.

Лошото време удари и град Закинтос, Аргаси и Василико, където къщи и предприятия бяха наводнени, докато тонове кал затвориха провинциалния път, водещ от Аргаси до Василико. Силните ветрове и поройните дъждове предизвикаха свлачища и в други части на острова.

Лошото време удари и по-на запад в континентална Гърция, причинявайки свлачища в град Нафпактос. Две полицейски коли, които са били паркирани в подножието на хълм, са сериозно повредени.

Според Националната метеорологична служба бурята засяга Гърция в петък от запад, носейки силен дъжд, гръмотевични бури и бурен юг-югозападен вятър.

Метеорологичните явления, които започнаха в Йонийско море в петък сутринта, постепенно ще се разпространят в Епир, западна континентална Гърция, западен Пелопонес, а след това в Източна Македония, Тракия и северно Егейско море.

Температурите ще варират от 7 до 16 градуса на север, от 10 до 18 градуса на запад, от 9 до 18 градуса на източната част и от 12 до 22 градуса на островите.

В района на Атика се прогнозират дъждове и бури, с температури между 10 и 17 градуса. Същото важи и за Солун, като температурите се движат между 10 и 15 градуса.

Предвижда се още един метеорологичен фронт в Гърция в събота, като донесе още силни дъждове и бури, като явленията ще продължат в неделя и понеделник, в някои райони на страната може да има и градушка.