Традиционният антисемитизъм се връща, показва световно проучване, цитирано от "Гардиън".

Чувството на несигурност е широко разпространено сред европейските евреи в резултат на няколко причини - възраждането на крайната десница, поява на разгорещен антиционистки дебат в левия политически спектър и радикален ислям.

През миналата година регистрираните антисемитски инциденти са спаднали с около 9% в сравнение с 2016 г. и почти 50% с периода 2006-2014 г., но има забележимо увеличение на случаите на тормоз и отправяне на обиди, според публикуваното от Център "Кантор" проучване.

В изследването се подчертава възходът на крайната десница в някои европейски държави, който е "придружен от лозунги и символи, които напомнят на 30-те г. на XX век" и "засилват антиеврейските настроения по различен начин...особено с улични демонстрации".

Пояснява се, че това може да обясни разликата в нивата на страх сред европейските евреи и реалния брой на инцидентите.

"Изразяването на класическия традиционен антисемитизъм се завръща и например думата "евреин" се превърна в псувня", подчертава се в изследването, което е от 105 страници.

В доклада се посочват резултати от проучване на антисемитизма в Европа, постсъветския регион, САЩ, Канада, Австралия, Южна Америка и ЮАР. Регистрирани са 327 големи случая с насилие, вандализъм и оскверняване през 2017 г. в сравнение с пика от 1 118 през 2009 г. и дъното от 78 през 1989 г., когато започва да се прави това проучване. Установено е, че 30% от атаките са насочени към хора, 20% към гробища и паметници и 17% към синагоги.