Беслан Операцията по пленяването на заложниците в училище №1 в Беслан е била ръководена от Шамил Басаев и Аслан Масхадов.
Това съобщи Александър Торшин, председател на комисията, разследваща нападението от 1 септември миналата година и смъртта на над 300 от заложниците, половината от които деца.

Според членовете на комисията основната цел на атентата в Беслан е била дестабилизация на целия Северен Кавказ.

Торшин, който е заместник-председател на Съвета на федерацията, съобщи още, че подготовката на нападението е започнала през август 2004 година, със събирането на терористичната група от 34 души.

Бързината на действията на нападателите в плененото училище сочи, че атаката е протекла по предварително отработен сценарий, заяви той.

В провеждането на щурма в Беслан са открити редица “пропуски и недостатъци”, обяви федералната комисия.

По думите на Торшин броят на заложниците – 1 128 – е станал известен още в следобедните часове на 1 септември, но властите през целия ден са съобщавали за 354 заложници.

Торшин съобщи, че руският министър на вътрешните работи Рашид Нургалиев и първият му заместник са изпратили предупредителни телеграми на 21 и 31 август с указания властите на Северна Осетия да засилят охраната на всички учебни заведения за първия учебен ден.
Тези указания можеха да предотвратят атентата или да попречат на осъществяването му, но така и не са били изпълнени, се казва в заключението на комисията.

Координацията между правоохранителните органи е била слаба, те не са успели да отцепят напълно сградата на училище №1 и родителите са нахлули вътре, за да спасяват децата си.
Списъкът с пропуските и недостатъците може да бъде продължен, подчерта Александър Торшин.