Американският президент Доналд Тръмп ще използва първата си реч пред Общото събрание на ООН днес следобед, за да призове международната общност да предприеме действия срещу Северна Корея и Иран, които той ще обрисува като двойна заплаха за глобалната сигурност.

Тръмп се надява демокрацията да се възстанови скоро във Венецуела

Тръмп се надява демокрацията да се възстанови скоро във Венецуела

Държавният глава призова колегите си от Латинска Америка към повече ангажираност

Това съобщи Белият дом, представяйки извадка от речта на Тръмп, която ще изнесе на 72-то Общо събрание на ООН, пише "Гардиън".

Държавният глава ще предупреди страните членки, че рискуват да влязат в "историята като наблюдатели", ако не се мобилизират срещу подобни заплахи, поясни представител на Белия дом.

Източникът добави, че Тръмп също ще използва обръщението си, за да представи визията си как държавите могат да си сътрудничат пред подобни предизвикателства, но без да се компрометира техният суверенитет. Подходът на Тръмп ще е в съответствие с визията му за "Америка преди всичко".

За 4 минути Тръмп призова ООН да се реформира

За 4 минути Тръмп призова ООН да се реформира

ООН да се фокусира върху резултатите, а не върху процеса

Представителят поясни, че речта на американския лидер е с фокус "световните режими, които заплашват сигурността".

Но Тръмп ще направи разлика между иранското правителство и иранския народ.

Кризата във Венецуела и заплахата от тероризъм също ще бъдат повдигнати от Тръмп.

Решението да акцентира върху Северна Корея и Иран вероятно ще доведе до сравнения с речта на Джордж У. Буш "За състоянието на съюза" пред Конгреса през 2002 г., когато той описа Северна Корея, Иран и Ирак като "оста на злото".

Малко по-късно Буш нахлу в Ирак.