Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в понеделник, че е прекратил програмата за оказване на подкрепа на сирийските бунтовници, биещи се срещу Башар Асад, защото е "голяма, опасна и прахосническа", информира АФП.

Преди дни генерал Тони Томас, ръководителят на американските специални операции, потвърди, че четиригодишната програма е прекратена, но отрече, че е мотивирано от желание за сътрудничество с Русия.

"Амазон-Вашингтон поуст" измисли фактите за моето прекратяване на голямото, опасно и прахосническо харчене на пари за сирийските бунтовници, биещи се срещу Асад...", написа Тръмп в "Туитър". Според американския лидер вестникът е "лобистко оръжие" на компанията "Амазон".

Коментарът на американския президент е в отговор на статия на вестника, публикувана часове по-рано и озаглавена "Сътрудничеството с Русия стана централна стратегия на Тръмп в Сирия".

Вестникът пише, позовавайки се на източници, че "САЩ и съюзниците им ще позволят на Асад да поеме контрол върху по-голямата част от Централна и Южна Сирия", а в замяна Москва да подпомогне коалицията срещу ДАЕШ ("Ислямска държава").