Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви във вторник, че е смекчил присъдата от затвора на бившия губернатор на Илинойс Род Благоевич, предаде Си Ен Ен.

Тръмп каза пред репортери на база "Андрюс", че Благоевич "е излежал осем години в затвора. Доста време, за да е свободен".

Тръмп публично намекна, че ще използва правомощията си на държавен глава за помилването на демократа и бивш губернатор Род Благожевич. Си Ен Ен отбелязва, че Род Благоевич се е сблъскал с рязката опозиция от някои консервативни членове на Конгреса, включително от Илинойс, както и от някои съветници от Белия дом, които казаха, че това няма да играе добре.

Си Ен Ен отбелязва усилията за помилване или отмяна на присъдата на Благоевич бяха подкрепени от Джаред Кушнер, който ръководи усилията на администрацията за реформа в наказателното правосъдие.

Припомняме, че опитите да бъде осъден Род Благоевич датират от юни 2010 година. На първия съдебен процес срещу него бяха повдигнати обвинения по 20 точки, включително шантаж, използване на служебното положение и заговор с цел извършване на мошеничество. Независимо от тежестта на обвиненията и наличието на солидни доказателства за вината на Благоевич процесът се провали с гръм и трясък, макар че завърши с формално осъждане.