Белият дом съобщи, че президентът Доналд Тръмп е разговарял с либийския военен командир Халифа Хафтар в понеделник. Те са обсъдили "продължаващите антитерористични усилия и необходимостта от постигане на мир и стабилност в Либия", информира "Ройтерс".

Либия издаде заповед за ареста на Халифа Хафтар

Либия издаде заповед за ареста на Халифа Хафтар

Напрежение в Триполи

В съобщението се пояснява, че Тръмп "признава значителната роля на фелдмаршал Хафтар в борбата срещу тероризма и обезопасяването на петролните ресурси на Либия, и двамата са обсъдили споделена визия за преход на Либия към стабилна, демократична политическа система".

Не е ясно защо Белият дом съобщава за телефонния разговор няколко дни по-късно.

В четвъртък САЩ и Русия обявиха, че на този етап не могат да подкрепят резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която призовава за спиране на огъня в Либия. Също вчера снаряди паднаха в квартал на Триполи близо до клиника след две седмици на настъпление на силите на Хафтар от Източна Либия към столицата, където е признатото от международната общност правителство.

ЕС призова към спиране на насилието в Либия

ЕС призова към спиране на насилието в Либия

В изявлението се настоява всички страни да се върнат на масата за преговори под егидата на ООН

Русия не одобрява изготвена от Великобритания резолюция, която обвинява Хафтар за последното насилие. САЩ не съобщиха причината за решението си да не подкрепят проекторезолюцията.

Съветникът по национална сигурност Джон Болтън наскоро разговаря с Хафтар.

Вчера Тръмп пристигна във Флорида за Великден.

Десетки убити и ранени при сблъсъците в Либия

Десетки убити и ранени при сблъсъците в Либия

Ожесточени боеве възникнаха до Триполи