Генерал Халифа Хафтар да спре военните действия и насилието в Сирия. За това настоя Европейският съюз. Изявлението бе направено от шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини.

В изявлението се настоява всички страни да се върнат на масата за преговори под егидата на ООН.

Ситуацията рискува да ескалира до нивото на гражданска война и всички европейци са обединени в опит да предотвратят това, добави тя след среща с външните министри на ЕС в Люксембург, по време на която са били обсъдени и други актуални въпроси, сред които ситуацията във Венецуела.

Боен самолет атакува единственото функциониращо летище на Триполи днес, докато сили от Източна Либия напредват към столицата, пренебрегвайки призивите на международната общност да се прекрати конфликтът.

От летище "Матига" в източната част на Триполи обявиха, че обектът е бомбардиран. Местен жител потвърди атаката.

Властите затвориха летището след бомбардировките.

Русия блокира резолюция за Либия в Съвета за сигурност

Русия блокира резолюция за Либия в Съвета за сигурност

Всички, които рушат мира, да носят отговорност

Припомняме, че Русия блокира в Съвета за сигурност резолюция за Либия с призив към всички, които подкрепят генерал Халифа Хафтар, да спрат настъплението към Триполи.

В документа, внесен от Великобритания, се съдържаше призив да бъдат подведени под отговорност "всички, които рушат мира и сигурността в Либия".

Според източници от дипломатическите среди, Москва е настоявала призивът да бъде адресиран в еднаква степен към всички въоръжени части в Либия. Промяната, предложена от Русия, не е била подкрепена.

Припомняме, че боевете в покрайнините на Триполи убиха най-малко 27 души през последните дни, а около 2800 други са избягали от района.