Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп обмисля дали да мобилизира 100 000 войници от Националната гвардия с цел задържане на живеещите в страната нелегални имигранти, включително милиони, които живеят до границата с Мексико.

Това съобщава АП, позовавайки се на проект на меморандум.

Документът от 11 страници призовава за безпрецедентно милитаризиране на имиграционните органи в САЩ.

Четири щата (Калифорния, Аризона, Ню Мексико и Тексас) до границата с Мексико са включени в предложението, но също така ще бъдат засегнати буферните щати Орегон, Невада, Юта, Колорадо, Оклахома, Арканзас и Луизиана.

Губернаторите на 11-те щата ще имат право на избор дали техни войници да участват в операцията, според документа, изготвен от секретаря за вътрешната сигурност Джон Кели.

Въпреки че и преди персонал от Националната гвардия е подпомагал действията на властите в областта на имиграцията, предимно на границата с Мексико, никога войници от гвардията не са били използвани толкова на север за борба с нелегалните имигранти.

Меморандумът е адресиран до имиграционните, митническите и гранични власти на САЩ. Той трябва да служи като ръководство за изпълнението на указа за имиграцията и граничната сигурност, подписан от Доналд Тръмп на 25 януари.

Войниците ще получат правомощия да изпълняват задължения на имиграционните служители, свързани с разследване и задържане на нелегални имигранти в САЩ.

Ако документът влезе в сила, въздействието му ще е изключително голямо. Близо половината от 11,1 милиона нелегални имигранти в САЩ живеят в посочените 11 щата, според проучване на Pew Research Center на базата на данни от 2014 г.