Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският лидер Реджеп Тайип Ердоган се съгласиха да работят "по-тясно" за решение на конфликта в Либия по време на телефонно обаждане, предаде AFP.

Ердоган и американският президент "се съгласиха да си сътрудничат по-тясно като съюзници за насърчаване на трайната стабилност в Либия", се казва в съобщението.

Турция подкрепя признатото от ООН правителство за национално споразумение (GNA) на Либия и засили военната подкрепа на Триполи срещу източния военачалник Халифа Хафтар, който започна офанзива за превземането на столицата.

САЩ официално подкрепят GNA, но Хафтар е подкрепен от съюзниците на Вашингтон Египет, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия.

От Либия бе изтъкан хаос след свалянето на 2011 г. на дългогодишния диктатор Моамер Кадафи с конкурентни политически и въоръжени групи, които се борят за контрол.

Хафтар започна офанзива през април 2019 г., за да завземе Триполи, но GNA се възползва от турската военна подкрепа, включително дронове, за да наложи отново контрола си над северозапада на Либия.