Основният кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че инвазията в Ирак през 2003 г. е може би най-лошото решение, което е вземано някога от американски президент, но призна, че той първоначално е подкрепил подобни действия, цитиран от „Франс прес”.

Най-важното, нямаше оръжия за масово унищожение”, каза Тръмп по време на среща, домакинствана от СиЕнЕн, с жители на Южна Каролина преди първичните избори в щата в събота.

Ще ви кажа много просто. Може би най-лошото решение да се влезе в Ирак, може би най-лошото някога вземано решение от американски президент, изтъкна той, имайки предвид инвазията на САЩ в Ирак през 2003 година.

Войната в Ирак постави началото на цялата дестабилизация в Близкия изток, постави началото на ДАЕШ („Ислямска държава”), постави началото на Либия, постави началото на Сирия, каза той.

Това е едно от най-лошите решения, които някога са вземани от правителство, подчерта Тръмп, припомняйки, че решението е взето от Джордж У. Буш.

Но през 2002 година в интервю, разкрито от BuzzFeed News, магнатът е заявил, че би подкрепил инвазия в Ирак. Запитан дали това е вярно, Тръмп призна: „Може да съм казал така”.

Не бях политик. Вероятно тогава за първи път някой ми зададе такъв въпрос, добави той, но поясни, че когато е започнала войната, той е бил против.