Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп представи проектобюджета за фискалната 2020 г., в който се предлага около 5% (34 милиарда долара) увеличение на парите за отбрана (750 милиарда долара), съобщават "Вашингтон пост" и други медии.

"Ню Йорк таймс" пише, че бюджетът на Тръмп е най-големият във федералната история. Поисканите от американския лидер пари за отбрана са повече от желанието на Пентагона.

През фискалната 2019 г. бяха отделени 716 милиарда долара за отбрана.

Бюджетът за фискалната 2020 г. (1 октомври 2019 г. - 30 септември 2020 г.) е в размер на 4,7 трилиона долара, като са предвидени съкращения на разходите по някои вътрешни политики. 8,6 милиарда долара са предназначени за ново финансиране на стената по граница с Мексико.

"Вашингтон пост" отбелязва, че това е първото действие от битка на много фронтове, която ще обхване Вашингтон през следващите 18 месеца.

Проектобюджетът драматично увеличава вероятността от още едно спиране на работата на държавните институции през октомври. Тръмп използва бюджета, за да уведоми Конгреса, че иска още 8,6 милиарда долара за стената по американско-мексиканската граница.

Администрацията също иска увеличение на военните разходи, което вероятно също ще бъде отхвърлено от демократите. Ако законодателите и Тръмп не постигнат споразумение за разходите до края на септември, много правителствени агенции ще спрат работа заради липса на финансиране.

"Бюджет за по-добра Америка" също включва десетки политически промени и финансови съкращения. Например за първи път Тръмп настоява за орязване на 845 милиарда долара от програмата за социално осигуряване "Медикеър". Предлагат се и промени в програмата"Медикайд" - програмата за здравна грижа за американците с ниски доходи, която съвместно се направлява с щатите - които предвиждат повече власт на щатите. Това ще спести 241 милиарда долара през следващите 10 г.

Сериозно се съкращават парите за Агенцията за защита на околната среда, Държавния департамент, транспортното министерство и вътрешното министерство.

Бюджетът предвижда 1,1 трилиона долара дефицит през 2019, 2020 и 2021 г. и 1 трилион долара дефицит през 2022 г. Този дефицит ще бъде прибавен към съществуващия дълг от 22 трилиона долара. Белият дом предвижда правителството да похарчи 482 милиарда долара лихви при погасяването на дълга през следващата година, повече от целия бюджет за "Медикайд", който предоставя здравна грижа на милиони американци.

Планът предвижда съкращаване на чуждестранната помощ с 13 милиарда долара, докато се предлага орязване на 1,9 трилиона долара задължителни разходи през следващите 10 г.

Според съобщението на Белия дом бюджетът включва 2,7 трилиона съкращения на разходите - най-големите в историята, докато намалява невоенните разходи с 5% (от 597 милиарда долара на 567 милиарда долара) под установеното през 2019 г. ниво.