Президентът на САЩ бил склонен да прекрати разследвания, за да "направи лични услуги на диктатори, които харесва".

Това пише в новата си книга бившият съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън, в която прави скандални разкрития за управлението на Доналд Тръмп.

Болтън е лъжец, нарушил закона, бесен Тръмп

Болтън е лъжец, нарушил закона, бесен Тръмп

Всеки в Белия дом мразеше Джон Болтън

Книгата "The Room Where It Happened" трябва да бъде издадена на 23 юни. 

След публикуването на извадки от мемоарите, които трябва да излязат на пазара по-късно този месец, администрацията на Тръмп наложи извънредна заповед за временно блокиране на опитите на Болтън да издаде книгата.

Болтън: Путин смята, че може да манипулира Тръмп

Болтън: Путин смята, че може да манипулира Тръмп

Разлика в класите на двамата президенти

Болтън пише, че Тръмп е поискал помощта на китайския лидер Си Дзинпин за преизбирането му с изкупуването на повече земеделска продукция от американски фермери. За да поддържа добри лични отношения със Си, Тръмп оставил настрана проблемните въпроси за човешките права в Китай, дори насърчавал комунистическия лидер да продължи да изгражда концентрационни лагери за задържане на етническите мюсюлмани уйгури.

Бившият съветник на президента на САЩ смята, че импийчмънт разследването на Камарата на представителите е трябвало да бъде разширено, а не само да обхваща опитите на Тръмп за оказване на влияние върху украинското правителство за лични политически изгоди.

Белият дом опитва да спре книгата на Болтън

Белият дом опитва да спре книгата на Болтън

Защото съдържа класифицирана информюация

Според извадките, публикувани от "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", Болтън описва модел на корупция, при който Тръмп редовно се опитвал да използва властта на САЩ върху други държави за свои лични цели.

"Моделът изглежда като възпрепятстване на правосъдието като начин на живот, което не можем да допуснем", пише Болтън и допълва, че той е изразил притесненията си пред главния прокурор Уилям Бар.

В съобщение бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън заяви в отговор на публикациите, че Тръмп е предал американския народ и интереси, за да защити политическото си бъдеще.

Болтън издава книгата си въпреки Тръмп

Болтън издава книгата си въпреки Тръмп

Ще го уличи в шантаж срещу Украйна

В мемоарите си Болтън описва среща между Тръмп и Си в кулоарите на Г-20 в Япония през юни 2019 г. Си се оплаква на Тръмп за критиките на САЩ към Китай и американският президент предложил начин, с който Си може да му помогне да победи опозицията. След това внезапно държавният глава на САЩ помолил Си да му помогне да бъде преизбран.

От книгата става ясно, че Тръмп изобщо не е изразил загриженост за грубото нарушаване на човешките права в Китай, включително и за задържането на уйгурите. На Г-20 през 2019 г. Си обяснил на Тръмп защо изграждат концентрационни лагери в Синдзян. Тръмп му казал, че трябва да продължи да строи лагери. Държавният глава на САЩ отказал да публикуват декларация по повод годишнина от клането на площад "Тянанмън" в Пекин през 1989 г.

Администрацията на САЩ се опитва да спре публикуването на книгата на Болтън, защото според Белия дом съдържа класифицирана информация.

Болтън също пише, че разследването срещу президента е трябвало да бъде разширено и да обхване турската банка Halkbank и китайския телекомуникационен производител ZTE.

Бившият съветник цитира Тръмп да казва, че нахлуване във Венецуела би било "страхотно" и че това "наистина е част от САЩ".

На среща в Ню Джърси държавният глава говорил срещу журналисти, които според него е трябвало да бъдат екзекутирани.

Срещата с Ким Чен-ун била просто спектакъл, става ясно още от книгата.

Болтън пише, че Тръмп изобщо не е запознат със света, например, че Великобритания има ядрени оръжия и че Финландия не е част от Русия.

По време на разговор с премиера на Япония Шиндзо Абе президентът на САЩ объркал лидерите на Афганистан.

Държавният секретар Майк Помпео се присмивал зад гърба на президента на САЩ на срещата му с Ким Чен-ун през 2018 г., изпускайки се пред Болтън по адрес на Тръмп, че нищо не става от него.