Отне 827 дни на президента на САЩ Доналд Тръмп да изрече над 10 000 лъжи или да направи изказвания, които не отговарят на действителността, което се пада по 12 твърдения на ден. Но на 9 юли, само 440 дни по-късно, държавният глава прекрачи прага от 20 000 лъжи или изказвания, които не отговарят на действителността. Това означава 23 лъжи на ден за над 14 месеца. Този период съвпада с процеса по импийчмънт, пандемията от коронавирус, която разби икономиката и протестите след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Тези данни представи вестник "Вашингтон пост", който нееднократно е обвиняван от Тръмп в разпространение на фалшиви новини. Вестникът се позовава на база данни с проверка на фактите.

Само за няколко месеца по време на пандемията Тръмп е излъгал близо 1000 пъти. Почти 1200 пъти е излъгал за събитията около импийчмънт процеса.

Предположението, че Тръмп ще излъже повече от 20 000 преди края на първия мандат изглеждаше налудничаво, когато проектът започна по време на първите 100 дни на управлението му, отбелязва вестникът. Тогава средно Тръмп е изричал по по-малко от пет неверни твърдения на ден, което за целия мандат би означавало около 7000. Но цунамито от лъжи се увеличи с времето.

До 9 юли държавният глава е изрекъл 20 055 лъжи за 1267 дни.

Както когато Тръмп пресече прага от 10 000, интервю за Фокс нюз му помогна и да изрече и над 20 000 неистини.

Най-повтаряната лъжа от Тръмп по време на президентството му - 360 пъти - е, че днес икономиката на САЩ е най-добрата в историята. Той започва да се хвали с това от юни 2018 г. и бързо се превръща в една от най-любимите му фрази.

"Вашингтон пост" отбелязва, че преди пандемията от коронавирус икономиката на САЩ не се справя така добре като при президентите Дуайт Айзенхауер, Линдън Джонсън, Бил Клинтън и други.

Дори преди пандемията икономиката при Тръмп е засегната от насрещни ветрове, причинени от търговските войни и очевидната рецесия в производството.

Тръмп е повторил "най-добрата икономика" повече от 100 пъти от началото на пандемията.

Втората най-повтаряна лъжа от Тръмп - 216 пъти - е, че неговата гранична стена е построена.

Американският лидер 210 пъти е повторил, че е прокарал най-големите данъчни съкращения в историята на САЩ - по-големи от тези на Роналд Рейгън през 1981 г. Но действително ситуацията не е такава. При Рейгън данъчните отстъпки представляват 2,9% от БВП на страната, а при Тръмп - 0,9% от БВП, което ги прави осмото най-голямо данъчно съкращение за 100 г.